TAIJIQUAN

Confucius: De weg zelf is je bestemming.

Confucius: De weg zelf is je bestemming.

Allereerst een verduidelijking. Tai Chi zoals velen het noemen en schrijven is feitelijk niet correct. Juister is Taijiquan.

Taijiquan is van oorsprong een krijgskunst (martial arts). Het is gebaseerd op het idee om de kracht van de tegenstander te absorberen en om te buigen voor een aanval. Taijiquan bewegingen zijn daardoor zacht en circulair om de harde aanvallen te kunnen tegenhouden. Deze wushu stijl is ontstaan om kracht te overwinnen met zachtheid en door slimheid. Taijiquan behoort samen met Xing Yi Quan en Pa Qua Zhang tot de interne stijlen van Wushu. Dat betekent dat de nadruk ligt op het ontwikkelen en gebruiken van je innerlijke krachten voor een gevecht, gezondheid of probleem- en stresssituatie in het dagelijkse leven.

Gedurende de laatste honderd jaar is Taijiquan veranderd van een vechtkunst tot een gezondheidssysteem. De sprongen en explosieve bewegingen zijn verminderd. Het idee om te verdedigen en aanvallen is vaak niet meer aanwezig. Uiteindelijk wordt het een subtiele, zachte fysieke en mentale oefening. Miljoenen mensen in China en daarbuiten beoefenen nu Taijiquan voornamelijk om hun gezondheid te verbeteren.

Geschiedenis van Taijiquan

Over het algemeen beschouwt men Chen Chang Xing (Chen Wang Ting 1600-1680) als de grondlegger van Tai Ji Quan. Maar de term Tai Ji Quan  is pas 200 jaar na zijn dood geïntroduceerd door de broers Wu Cheng Qing en Wu Yu Xiang, die Wang Zong Yue’s klassieke werk Verhandeling over Tai Ji Quan ontdekten en bestudeerden. In deze tekst wordt voor het eerst gesproken van Tai Ji Quan.

Bron: Artikel “Wie is de grondlegger van Tai Ji Quan?” door Qiu Rong Zhao in het blad Looking for Taiji nr 3 in 2010. Het volledige artikel is op aanvraag verkrijgbaar.

De principes van Taijiquan zijn gebaseerd op de Chinese filosofie Taoisme. Volgens deze filosofie bestaat alles uit twee tegengestelde elementen, Yin en Yang, die elkaar aanvullen en samen vormen ze een eeuwige balans. De bewegingen van Taijiquan  zijn namelijk gelijk verdeeld tussen Yin en Yang.

In de afgelopen decennia zijn er verschillende stijlen ontstaan direct en indirect uit de Chen stijl. De vijf meest bekende stijlen zijn:

  1. Chen
  2. Yang
  3. Wu
  4. Wu (Hao)
  5. Sun

Hoewel de stijlen verschillend zijn in bewegingen hebben ze dezelfde basisprincipes en eigenschappen. Alle Taijiquan bewegingen zijn langzaam, vloeiend, samenhangend en zacht. Het lichaam moet ontspannen zijn tijdens uitvoering van de bewegingen. De ademhaling is diep en regelmatig. 
De gedachte moet kalm en rustig zijn, maar wel geconcentreerd. Het vereist een combinatie van fysieke en mentale controle. Taijiquan benadrukt de beheersing van het lichaam door meditatie.

Taijiquan is verdeeld in verschillende niveau's. Voor elk niveau is vastgelegd welke oefeningen worden gegeven en hoe diepgaand de bewegingen worden. Hoe hoger je een niveau hebt behaald, hoe beter je Taijiquan beheerst.

Voor Taijiquan-beoefening is geen grote lichamelijke inspanning vereist, terwijl lenigheid, conditie en balans toch snel verbeteren. Op den duur kan iedereen Taijiquan net zo intensief en geconcentreerd beoefenen als hij of zij zelf wil. De kans op een blessure is hoegenaamd uitgesloten. Met eventuele lichamelijke beperkingen wordt in de cursus rekening gehouden.

Hoe kan Taijiquan je gezondheid verbeteren ?

Medische studies hebben bewezen dat Taijiquan een effectieve en zachte oefening is voor je gezondheid. Het is stressverlagend, maakt je lichaam flexibel, versterkt je spieren, vergroot je longcapaciteit en is hartversterkend. Daarnaast verbetert het je concentratie, balans, houding en immuniteit. Het kan beoefend worden door jong en oud.

Uit een recente publikatie blijkt dat één uur Taijiquan beoefenen gelijk staat aan twintig minuten hardlopen.....

In april 2018 stond in verschillende dagbladen een artikel naar aanleiding van een onderzoek door de Harvard Universiteit over de beste sporten voor je lichaam. Na zwemmen komt Tai Chi als beste sport uit het onderzoek!

En dat alles kan op ongeveer een vierkante meter, dus wat let je? De eerste les is ter kennismaking en altijd gratis als je besluit dat Taiji niet je ding is. Instromen kan ook tussentijds.

Kledingadvies: makkelijke kleding (t-shirt en lange broek) en gympen voor binnen tenzij de voorschriften anders luiden.

Wil je meer informatie?

Mail je vraag/vragen naar taichibeverwijk@ziggo.nl of bel 06-53722112

Er zijn heel veel boeken over Tai Chi / Taiji in de handel. Titels resp. aanbevelingen kun je vinden onder het tabblad Literatuur.

Uit vijf belangrijke aspecten blijkt hoe nauwgezet en juist iemand Taijiquan beoefent. Die vijf zijn: Beweging, handen, kijken, lichaamspositie en stappen. Gecombineerd moeten deze goed samengaan.

De afbeelding hier geeft een nog uitgebreider weergave van alle aspecten die tijdens de uitvoering een rol spelen. En waarop tijdens wedstrijden wordt gelet.

Uitleg symbolen:

Jojo: Alles op 1 hoogte, niet op en neer. (Er is 1 stijl die hierop een uitzondering is)   

Geen Bloemen: Geen balletachtige toevoegingen die hier niet thuis horen. 

Bezemsteel: Niet stijf maar soepel als een waterplant die omhoog gaat. 

Vaatdoek: Niet slap, leeg, zonder QI.                                         

Cirkel: Rond in houding en beweging                   

Al doende maak je je de principes eigen, waarbij mijn advies is: begin met de 8 van Yang. Hierin leer je de belangrijkste basisprincipes waardoor je de uitgebreidere vormen beter en makkelijker leert en toepast. Daardoor zal je er ook meer voldoening uithalen.

Deel deze pagina