Taiji Quan stijlen

De vijf bekende taiji quan stijlen toegelicht:

Tai Ji Quan vindt haar oorsprong in de gevechtstechnieken van Qi Ji Guang. De Chen familie leerde de stijl van Qi Ji Guang en stelde de eerste Tai Ji Quan vormen samen. De oorspronkelijke Chen stijl Tai Ji Quan is om die reden meer op het ontwikkelen van kracht en de toepassingsmogelijkheden van Tai Ji Quan in gevechtssituaties gericht.

Yang Lu Chan die de Chen stijl Tai Ji Quan leerde van de Chen familie paste de stijl aan en bracht het harmonie principe in in de stijl. Omdat Yang Lu Chan de elite van China trainde en zelfs les gaf aan het keizerlijk hof, maakte hij de stijl eleganter, zodat deze meer paste bij de personen die hij les gaf. Deze stijl noemen we tegenwoordig de Yang stijl Tai Ji Quan.

Wu Quan You, een leerling van Yang Lu Chan, was bewaker van de keizer en een van de beste worstelaars van zijn tijd. Hij bracht zijn kennis in en combineerde deze met de Tai Ji Quan vormen die hij leerde van Yang Lu Chan en vormde zo de Wu stijl Tai Ji Quan.

Een andere leerling van Yang Lu Chan, Wu Yu Xiang, was gefascineerd door Yang’s stijl. Hij reisde zelf af naar Chen Jia Kou, de plaats waar Yang Lu Chan zijn stijl leerde van de Chen familie. Maar hij werd doorgestuurd naar het nabij gelegen dorp Zhao Bao Zhen. Daar leerde Wu Yu Xiang de Chen stijl en de zogenaamde Zhao Bao stijl. Wu Yu Xiang was bijzonder goed opgeleid en zeer intelligent, om die reden benaderde hij de stijl op een bijna wetenschappelijke manier. Hij liet alle, in zijn ogen, overbodige bewegingen weg en bracht de stijl terug tot de absolute essentie. De zogenaamde Wu Hao stijl zoals deze stijl wordt genoemd kenmerkt zich dan ook door de kleine bewegingen.

Sun Lu Tang leerde Tai Ji Quan van Hao Wei Zhen (een directe leerling van Wu Yu Xiang), maar was zelf ook een grote Xing Yi Quan meester. Sun Lu Tang combineerde de twee stijlen en vormde zo de Sun stijl Tai Ji Quan. Xing Yi Quan leert hoe met het gehele lichaam te bewegen en kracht te ontwikkelen door gebruik te maken van het gehele gewicht. Zo werd de Sun stijl een Tai Ji Quan stijl waar veel meer in wordt bewogen dan in de andere stijlen (stappen, lopen, draaien, etc.)

Deel deze pagina