YI JIN JING en QI GONG?

Het principe van de Chinese geneeskunde is: “De beste behandeling is ziekte te voorkomen. Dit is veel  beter dan de ziekte te behandelen als deze zich aandient ”.

Dao Yin Shu zijn eeuwenoude gezondheidsoefeningen, Yi Jin Jing is op de grondvesten van Dao Yin Shu ontwikkeld. De methoden zijn o.a. ademhaling, rek- en strekoefeningen, massage en meditatie etc.  Langdurig trainen zal de spieren en pezen versoepelen en veerkrachtig maken. Het zal de bloedsomloop en het ademhalingssysteem verbeteren, stress verminderen en de hersenen doen ontspannen, het versterkt het immuunsysteem en verbetert het circulatiesysteem.                                                     

Yi Jin Jing is een systeem van ademhaling, concentratie en beweging met als doel om de gezondheid te optimaliseren. Door het openen van de meridianen en bevorderen van de energiecirculaties in het lichaam wordt het lichaam gereinigd van ziekmakende energie en weer aangevuld met nieuwe gezonde energie.  

Yi Jin Jing technieken zijn in het algemeen niet ingewikkeld maar bij correcte beoefening zijn de resultaten verbluffend.  Bij een goede Qiicirculatie in het lichaam, een verbeterde lichaamshouding, een goede ademhaling en een scherpe geest bereikt men een optimale gezondheid, een verjonging van het lichaam en een verhoogde sensitiviteit. Vandaar dat het beoefenen van Yi Jin Jing heel gezond is en geschikt voor iedereen.

Qi Gong (气功) is een nieuwe naam voor een oud Chinees regime (leefregel). De term Qi Gong is voor het eerst gebruikt in 1957 door ene Liu Gui Zhen (刘贵珍), maar werd pas na 1978 populair. Destijds, na de culturele revolutie, was alles in cultureel  opzicht vernietigd. De mensen wilden hun verloren cultuur terugwinnen, maar in die periode vonden in dit proces veel  niet-authentieke zaken hun plaats tussen de authentieke elementen. Zo is de term Qi Gong geen goede uitdrukking en wat betreft betekenis erg chaotisch. Je kunt dit vergelijken met de veelal "nagemaakte" producten uit China. Beter is de oude Chinese term voor Qi Gong: Yang Sheng (养生) of Dao Yin Yang Sheng Gong Fa (导引养生功法). (bron: http://www.jingwuculture.nl/?page=Yi+Jin+Jing) 

De term Qi Gong is echter al zo wijds bekend geraakt dat we hier vermoedelijk niet meer vanaf komen.

Er zijn heel veel boeken in de handel die iets over Qi Gong te melden hebben. Titels resp. aanbevelingen kun je vinden onder het tabbladLiteratuur.

Deel deze pagina