STA EENS STIL BIJ BEWEGEN

Allereerst: heb je twijfels over je gezondheid, fitheid en dergelijke, neem eerst contact op met je huisarts.

Jong geleerd, oud gedaan is het gezegde.

Maar bij taijiquan geldt een andere regel. Iedereen kan het leren, ongeacht de leeftijd. Enige mobiliteit is wel gewenst. Het niveau wordt niet door je leeftijd bepaald maar door je beleving. Zelfs zittend kun je taijiquan met enige aanpassingen beoefenen. Ook indien je slecht ter been bent. Als je maar beweegt! Daarom geef ik op donderdagmiddag ook een aangepaste Taijiquan les in Paviljoen Westerhout. Lees hieronder verder.

Jongeren

Hoewel Taijiquan voor elke leeftijd geschikt is zullen jongeren meer behoefte hebben aan snelle moves en explosieve krachten. Hen adviseer ik Xing Yi, San Da en/of Choi Lee Fat te beoefenen. Zie hiervoor de site www.jingwu.nl  Deze stijlen worden alleen in Rijswijk gegeven.

Bewegen

In april 2018 stond in verschillende dagbladen een artikel naar aanleiding van een onderzoek door de Harvard Universiteit over de beste sporten voor je lichaam. Na zwemmen komt Tai Chi als beste sport uit het onderzoek!

Het maakt het lichaam sterker en helpt het wapenen tegen de effecten van ouderdom, zoals te zien is in dit filmpje gemaakt door Harvard University.

Hoe belangrijk bewegen is voor "de mensch" moge blijken uit het filmpje van een college van Neuropsycholoog Professor Dr. Erik Scherder op http://www.universiteitvannederland.nl/college/gaat-je-geheugen-kapot-als-je-teveel-voor-je-computer-hangt/

In al de jaren dat ik lesgeef merk ik dat cursisten van stijf naar soepel promoveren. Veel hangt natuurlijk af van de tijd die je zelf in taijiquan stopt. Maar zelfs met een uur per week werk je aan verbetering van je souplesse.

En ben jij nou toevallig iemand die niet van hardlopen of fietsen houdt of zich wil afmatten in een sportschool? Volg dan voor de verandering eens een paar taijiquan lessen.

Vooral voor ouderen is taijiquan een fantastische manier om de mobiliteit gaande te houden respectievelijk te verbeteren maar ook om het geheugen te trainen. 

Professor Dr. Erik Scherder schrijft hier onder andere over in zijn boek "Laat je hersenen niet zitten".

Op de website van Stichting Taijiquan Nederland (www.taijiquan.nl) vind je onder de noemer TAIJI onder andere het hoofdstuk publikaties. Je ziet, er wordt wat afgeschreven in "taijiland". Zelfs Harvard Medical School heeft een zeer positieve publikatie gewijd aan Taijiquan. Lees hieronder verder en je ziet dat een grote groep beoefenaars goede en/of positieve resultaten ervaren.

Het Instituut voor Zorgprofessionals promootte o.a. taiji. Zij stelde: Tai Chi is zeer goed bruikbaar bij kwetsbare ouderen en cliënten met een chronische aandoening die meer willen of moeten bewegen.

Een kleine lichamelijke beperking hoeft in veel gevallen geen belemmering te zijn.

Zo adviseert ook het Reumafonds cliënten o.a. deze sport. Op haar website https://reumanederland.nl/leven-met-reuma/beweegactiviteiten-voor-mensen-met-reuma/ besteedt dit fonds hier uitgebreid aandacht aan.

Het Zilveren Kruis maakt ook melding van de goede eigenschappen van Taiji.  

Op www.unieksporten.nl is Tai Chi Beverwijk ook te vinden. Tai Chi Beverwijk geeft aangepaste lessen aan cursisten met een kleine beperking, Denk aan artrose, reuma, lichte dementie.

Op de navolgende website vind je een publikatie afkomstig uit een onderzoek/publikatie van de BBC naar de invloeden van Tai Chi op fybromyalgie.

Behalve dat de beweging(en) bijdragen tot positieve beïnvloeding draagt met name ook de aangepaste ademhaling bij tot verbetering. Zie ook ademgoed.nl

Dus doe mee, maak mee, beweeg mee en kom tot rust en tot leven.

In Paviljoen Westerhout werd op 10 maart 2016 een proefles ‘aangepast Taijiquan’ speciaal voor deze doelgroep gegeven. Staand of zittend was de cursus te volgen. 251tv maakte een fraaie reportage.

Sindsdien is er, behalve tijdens de vakanties, op donderdagmiddag een aangepaste les. U kunt daar desgewenst een gratis proefles volgen.

Aanmelden voor deze cursus kan uitsluitend via het telefoonnummer 0251-228624 of email pav.westerhout@kpnmail.nl

De eerste les is altijd een proefles zodat je zonder enige verplichting kunt ervaren of deze vorm van Taijiquan iets voor je is. Je kan je hier ook tussentijds voor opgeven. Wel of geen reuma, kleine beperkingen, het maakt niet uit. Als je maar beweegt.

Tot slot nogmaals: heb je twijfels over je gezondheid, fitheid en dergelijke, neem eerst contact op met je huisarts.

Deel deze pagina